MeWet-ympäristö Ulvilassa valjastaa kiinteistöautomaation, korjausrakentamisen, esteettömyyden, etähoivateknologian, älykkäät toimilaitteet ja perinteiset palvelut saumattomaksi kokonaisuudeksi, jonka tarkoituksena on palvella ihmistä toimintakyky- ja elämäntilannemuutokset huomioiden.

MeWeT -ympäristössä Robotiikka Akatemia oli kevään 2018 aikana ohjelmoimassa Beckhoff kiinteistöautomaatiota. Talon valaistus ohjelmoitiin uudelle tasolle.

Moderni, kokonaisvaltainen rakennusautomaatio mahdollistaa kestävien sekä energiatehokkaiden rakennus- ja asumisratkaisujen toteuttamisen Green Building -periaatteella. Beckhoff tarjoaa rakennusautomaation tarpeisiin kattavan ja skaalautuvan ohjausjärjestelmän aina PC- ja Ethernet-pohjaisesta ohjauksesta moduulipohjaiseen I/O-järjestelmään saakka. Beckhoff ohjausjärjestelmän avulla onkin mahdollista saavuttaa EN15232 standardin mukainen energiatehokkuusluokka A.

Langattomat ja paristottomat kytkimet

EnOcean-teknologiaa käyttävät kytkimet ovat langattomia ja paristottomia. Ne generoivat kaiken tarvitsemansa energian painalluksesta. Ne ovat täysin huoltovapaita. EnOcean-teknologia on Euroopassa laajalti käytössä kaupallisissa kohteissa, kuten hotelleissa. Siksi kytkimiä on saatavilla melkein kaikkiin Euroopassa yleisiin kalustesarjoihin.

DALI -valaistus

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) on kansainvälinen avoin standardi (IEC 62386), jota valaistusjärjestelmiä valmistavat yritykset ovat kehittäneet luodakseen yksinkertaisen ja joustavan tavan hallita ja ohjata suurta määrää valonohjauslaitteita.

Valaistus ryhmiteltiin omiin huoneisiin ja jotkin tilat omiin osaryhmiinsä. Lisäksi Akatemialaiset lisäsivät himmennysominaisuuksia valaisimiin. Himmennystä käyttäjä ohjaa EnOcean kytkimellä. Tämä sopii loistavasti MeWet -talon perusajatukseen.

Yhteenveto

Akatemian opiskelijat oppivat ohjelmoimaan kiinteistöautomaation avulla erilaisia antureita ja valoja. Opiskelijat ymmärsivät I/O-järjestelmän rakenteen rakentamalla oman järjestelmän ensin koulun tiloissa. Jatkossa pystymme auttamaan kiinteistöautomaation haasteissa.